Clinica veterinara EqvineVet, animale de companie, animale mici, animal, doctor de cai, cai, cal, caluti, poney, calutzi, copita, coama, sa, harnasament, echitatie, caine, caini, catei, canin, pisica, pisici, felina, motan, mita, papagali, porc de guineea, vaca, porc, capra, doctor, diagnostic, pensiune, cosmetica, petshop, magazin hrana animale, deparazitare

Sfaturi pentru cai

Această rubrică este dedicată iubitorilor de cai care doresc să afle cât mai multe lucruri despre cai. Aici găsiți sfaturi medicale, sfaturi despre furajare și îngrijire, cât și despre probleme privind comportamentul și educarea cailor.

Sfaturi generale

1. Deparazitați calul din 6 în 6 luni.
2. Controlați starea dentiției calului dumneavoastră cel puțin o dată pe an (solicitați-ne pentru controlul stomatologic).
3. Nu tratați caii empiric prin cumul de informații adunate de la așa ziși cunoscători.
4. Nu uitați să lasați baiatului de grajd numărul de telefon al medicului veterinar.

De ce trebuie deparazitat calul de 2 ori pe an?

Paraziții intestinali, și nu numai, provoacă multe disfuncții în organismul cabalinelor.

Două dintre cele mai grave și ușor de observat sunt:

  • Slăbirea organismului și implicit diminuarea performanțelor sportive
  • Colicile abdominale provocate în 60% din cazuri de accésit paraziti. În afara ascarizilor și oxiurilor, caii sunt adesea infestați cu strongili. Aceștia sunt de dimensiuni mult mai mici dar se localizează în vasele mezenterice, adică în acele vase care irigă și înconjoară intestinele calului.

În concluzie, cu o deparazitare periodică preveniți două afecțiuni: infestarea cu paraziți și posibila colică abdominală provocată de accésit paraziti.

În cazul în care calul dumneavoastră are colici frecvent sau este diagnosticat cu strongilidoză, apelați imediat la un specialist pentru ca protocolul medical în această situație este diferit decât o simplă deparazitare periodică din 6 în 6 luni.